Parmak kırıkları, kemiklere alınan sert darbelerden kaynaklanır. Ele hızlı bir şekilde sert cisim denk gelmesi ve yere aniden düşülmesi sırasında ellerle korunmaya çalışılması gibi durumlarda parmak kırıklarına sık rastlanır. El, kaslar ve tendonların bir araya gelmesiyle oluşan karmaşık bir organdır. Eller gün içinde sürekli kullanıldığından ve bir çok fonksiyonu yerine getirdiğinden, el parmakları kırılmaya daha yatkındır. Ayak parmaklarındaki kırılmalara nadiren de olsa rastlanabilmektedir.
Kemiklerin üzerine aşırı kuvvet ve baskı uygulanması, kırıkların meydana gelmesine neden olur. Düşme, çarpma, hasar alma ve zedelenme gibi durumların sonucu olarak parmaklarda kırıklar oluşur. El parmakları arasında en küçük ve en zayıf olan serçe parmaklarıdır. Serçe parmaklarının zayıf olması daha çabuk hasar alabilmelerine neden olur. Parmağın zayıf ve diğerlerine göre daha ince olması, serçe parmak kırığının daha çok görülmesinin nedenleridir.
Parmak kırıkları kendini şiddetli ağrı ve sancılarla belli eder. Sürekli ve geçmek bilmeyen ağrılar halinde hissedilen kırıkların, doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Yapılacak muayene ve röntgen incelemesine göre uygulanacak tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir.Serçe parmakta kırık oluştuğu düşünülüyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Kırık nedeniyle el fonksiyonlarını yerine getiremez ve kişinin hayatını olumsuz etkiler. Kırığın şiddetine ve etkisine göre cerrahi yöntemler ya da cerrahi dışı yöntemler uygulanır. Ancak genellikle cerrahi dışı olan alçı ve ortopedik cihazlarla tedavi gerçekleştirilir.Cerrahi Dışı Yöntemler: Alçı, atel ve ortopedik cihazlarla tedavi gerçekleştirilir. Ameliyat söz konusu değildir.Cerrahi Yöntemler: Ameliyatla yapılan tedaviler bütünü.