Gelişen teknoloji, mobil cihaz üreticilerini kendi çiplerini geliştirme hedefiyle buluşturuyor. Ancak, her firma kendi Sistem-üzerinde-Çip (SoC) tasarım hedefinden vazgeçebilir. Bu durum son örneği, Çinli telefon üreticisi Oppo’da gerçekleşti. Şirket, çip geliştirme bölümü Zeku’yu kapatarak, kendi SoC tasarım hedeflerinden feragat etti. Oppo, yardımcı işlemcilerini üretmeye başlamış ancak cihazdaki en önemli çipi başka şirketlere bağımlı olmaktan çıkaracak kendi SoC’sini henüz piyasaya sürmeyi başaramamıştı.
Oppo, OnePlus’un kardeşi olarak biliniyor ve iki akıllı telefon üreticisi birçok aynı bileşeni paylaşıyor. Kendi özelleştirilmiş bir çipi kullanmaya geçiş, rakipleri Apple ve Google’ın çipleri gibi, Oppo’nun gelecek cihazlarının yeteneklerini genişletebilirdi. Ancak görünüşe göre, bu hedef bir hayal olarak kalacak. Oppo, çip üretim teknolojisi konusunda yaşanan kısıtlamalar ve dünya genelinde devam eden tedarik zinciri sorunları nedeniyle kendi çip üretme hedeflerinden vazgeçti.
Oppo’nun Zeku bölümünü kapatmasının doğuracağı sonuçlar merak konusu haline geldi. Şirket, dış çip tedarikçilerine bağımlı olacak ve kendi donanımlarını üretmeye devam edemeyecek. Bu durum, teknoloji dünyasında giderek daha fazla firmanın kendi donanımlarını üretme trendine karşı ters düşüyor. Bundan dolayı, Oppo’nun bu kararı, kendi çip üretim hedefinde olan Xiaomi ve Huawei gibi Çinli şirketlerin, donanım üretimi konusunda zorluklar yaşayabileceklerine işaret ediyor.
Bununla birlikte, Oppo’nun bu kararı, çip üretim sürecinin ne kadar karmaşık ve maliyetli olduğunu ve bu sürecin büyük bir yatırım ve teknik uzmanlık gerektirdiğini gösteriyor. Oppo’nun kendi çip üretme hayallerini rafa kaldırması, mobil cihaz üreticilerinde büyük bir değişimin habercisi olabilir. Önümüzdeki dönemde, şirketlerin kendi çiplerini üretme çabalarının başarıya ulaşıp ulaşamayacağını görmek ilginç olacaktır.
Oppo, en son çıkan telefonlarında MediaTek Dimensity 9000 Plus ve Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 çiplerini kullanarak rakipleriyle rekabet etmeye devam ediyor. Ancak, Oppo’nun kendi SoC’lerini piyasaya sürmemesi, OnePlus ile karşılıklı paylaşılan bileşenlerin kalitesinin de düşebileceğinin habercisi olabilir. Teknoloji dünyasında yaşanan çip kıtlığı ve dünya genelindeki tedarik zinciri sorunları, mobil cihaz üreticilerinin önünde ciddi engeller oluşturuyor. Hemen hemen her firma, kendi çiplerini üretmeyi hedefliyor ancak Oppo gibi firmaların pes etmesi, bu hedeflere ulaşmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu gözler önüne seriyor.