iPhone Şifre Kırma | En İyi 5 Yöntem
iPhone şifre kırma, kullanıcıların unuttukları veya yanlış girdikleri şifreyi kurtarmalarına yardımcı olan bir işlemdir. Bu yazıda, iPhone şifre kırma konusunda en iyi 5 yöntemi paylaşıyoruz. Bunlar a...
yükleniyor...
Responsive Tasarım kullanan web siteleri tehlikede olabilir? İlk defa kendisinin bulduğunu iddia eden kişi, tüm mobil uyumlu web sitelerinden ücret talep edebilir…
Dijitic adlı markanın sahibi Ziya KARAKAYA, 2014 yılında “Tüm ekranlara uyumlu web site tasarımı” yani diğer adıyla Responsive ismini kendi adına tescillettiğini söyleyerek, kendi internet sitesinde bir bildiri yayımladı.
Yayınlanan bildiriye göre; Mobil uyumluluk konusunu kendi bulduğu ve farklı linklere yönlendirilen web siteleri sağladığı mobil uyumluluğun geçersiz olduğunu belirten Karakaya, artık bu kullanılan mobil uyumlu tasarımların ücretli bir şekilde kendisine geri dönüşünün yapılmasını istedi.
Ziya Karakaya’nın adıyla başvurduğu Telif Hakları Genel Müdürlüğü başvuruyu kabul ederek, “Tüm Ekranlara Uyumlu Web Site Tasarımı” ismini vermiş. Fakat hiç araştırma yapılmış mı? Dünya’da ki milyonlarca web sitesi bu alt yapıyı kullanıyor ve kullanmaya da devam edecek. Peki bu alt yapıyı kendi bulduğu iddia eden Karakaya’ya sormak istiyorum. Kendi sitenizde dahi kullandığınız kodları inceledim. HTML 5 ve CSS 3 ile gelen responsive kod bloglarını neden sitenizde kullanıyorsunuz? Yoksa HTML’i de mi siz geliştirdiniz?
RESPONSİVE TASARIM KULLANANLARA NE OLACAK?
Responsive tasarımın tam Türkçe karşılığı, tüm ekranlar ile uyumlu çalışabilen tasarım diyebiliriz. Peki nedir bu telif hakkı işi, sadece bir firma ismi olarak başvurulan bu işte, herhangi bir ücret isteme imkanı bulunmuyor.
Responsive yani tüm ekranlarla uyumlu çalışan tasarım modeli ilk olarak 2001 yılında audi’nin web sitesinde kullanılmış. Jürgen Spangl, Jim Kalbach, Ken Olling ve Jan Hoffmann tarafından tasarlanan audi.com adresi dünya’nın ilk browser’a göre şekil alan web sitesi ünvanını almış. Bu siteden sonra yaklaşık 3 sene sonra ise Cameron Adams koordinatörlüğünde online stilli bir sistem geliştirilmiş, 2008 yılında ise daha da geliştirilen responsive olayı kendi adını 2009 yılında almış.
Ziya Karakaya, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının alabileceği bir belgeyi alarak kazanç elde etmek istiyor. Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yazan bildiriyi sizlerle net olarak paylaşmak istiyoruz. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yazılan yazıda:
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil İşlemi Nedir?
Eserler üzerinden gerçekleştirilmekte olan İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil işlemi, eserin kimin tarafından meydana getirildiğini belirlemeye kolaylık sağlamak amacıyla yaptırılması zorunlu olmayan, yaptırılmadığında hak kaybına neden olmayan ve kişiye herhangi bir hak vermeyen beyana dayalı bir işlemdir.
Eser üzerindeki tüm haklar, onu meydana getiren kişiye aittir ve herhangi bir kurum aracılığıyla alınmaz.
İşlem, kesinlikle fikirler üzerinden gerçekleştirilmez ve fikirler korunmaz.
Beyana dayalı olarak gerçekleştirilen İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil işlemi sonucunda verilen belge, eser sahibinin yani eseri meydana getiren kişi ya da kişilerin kim olduğunun ispat edilmesinde kolaylık sağlar. Hak veren bir belge değildir.
ifadelerine yer verilmiştir. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bu yazıda tescil işlemi için “işlem, kesinlikle fikirler üzerinden gerçekleştirilmez ve fikirler korunmaz.” maddesi ile bir fikrin tescil edilemeyeceği kesin olarak kanıtlanmıştır. Yani HTML5 teknolojisi ile karşımıza gelen mobil uyum fikri Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından şahsa tescillenebilecek bir fikir değildir.
Bu bilginin dışında Bootstrap,Twitter’ın Apache 2 lisansıyla açık kaynak yaptığı CSS,HTML araç kiti olarak bilinmekte. Bu kit yardımı ile mobil uyumlu siteler yapılabilmekte. 18.12.2017 tarihinde Ziya Karakaya tarafından, kendisine ait bir fikir olduğu söylenilen mobil uyumlu web sitesi teknolojisi ilk olarak 2011 yılında Twitter tarafından kullanılmıştır ve MIT lisansı ile lisanslanmıştır.
Yani sitelerimizde kullanmış olduğumuz responsive yapısı aslında 2011 yılında Twitter tarafından lisansı alınmış bir teknolojidir. Uluslararası telifi Twitter firmasına aittir.
Sözümüzü özetlememiz gerekirse;
Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince hiç bir geçerliliği olmayan, hiç bir farkındalık kazandırmayan, fikirlerin tescil edilememezlik maddesine uymayan Ziya Karakaya mobil uyumlu web sitesi tescili hakkında söylediklerine inanmayarak, daha önceden yapılmış bir tescili bulunan Responsive teknolojisini gönül rahatlığı ile ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Mobil Uyumlu Web Siteleri’ne Dava Açılabilir Mi? konulu haberimizde Teknoloji Haberleri olarak sizlere Mobil Uyumlu Web Siteleri’ne Dava Açılabilir Mi? ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik.
iPhone şifre kırma, kullanıcıların unuttukları veya yanlış girdikleri şifreyi kurtarmalarına yardımcı olan bir işlemdir. Bu yazıda, iPhone şifre kırma konusunda en iyi 5 yöntemi paylaşıyoruz. Bunlar a...
Twitch para kazanma, son yılların en popüler alanları arasında yer alıyor. Bu platformda, oyun oynarken, yayın yaparken ve takipçilerinizle etkileşime geçerek para kazanabilirsiniz. Ancak hangi yöntem...
En iyi 15 yazı yazma programı arasında listelenen ücretsiz seçenekler, SEO dostu web içeriği oluşturmak ve okuyuculara etkili bir şekilde ulaşmak için mükemmel bir çözüm sunar. Bu programlar, doğru an...