Hem bedenimize hem de ruhumuza iyi gelen taşlar hayatımıza apayrı bir renk katarlar. Kristalli, pürüzsüz, parlak, mat, saydam, opak pek çok türü ve çeşidi olan doğal taşlardan birisi de, yaygın bilinen adıyla lal; nadir bilinen isimleriyle Granat taşı, Grantum ve Nar taşıdır. Tabiatta saydam, yarı saydam ve opak türde bulunan lal taşı, camsı ve reçinemsi bir dokuya sahiptir.Vücutta kök ve kap çakralarıyla uyum içinde olan lal taşı, en çok Oğlak, Kova, Koç, Aslan ve Akrep burçlarıyla uyumludur. En yaygın olan rengi koyu kırmızı olan lal taşı morumsu eflatun renklerde de olabilmektedir. Sevgi ve şefkati sembolize eden lal taşı en çok Brezilya, Madagaskar, Kanada, Alaska, Avustralya, ABD, Sri Lanka, Afrika, Çekoslavakya gibi ülkelerde çıkarılmaktadır.Formu daha çok dairesel ve oval tarzdadır. “Merhamet taşı” ve “Hayal kuran” isimleriyle de bilinir. Bağımsız bir taş grubudur. Lal taşı süs eşyası ve takı dışında saat zımpara kağıdı ve bileyi taşı yapımında da kullanılmaktadır.Aynı zamanda nar taşı denme sebebi, taşlarının nar tanelerini andırmasıdır. Lal taşı doğrudan takı ve süs eşyası yapımında kullanılabildiği gibi, bu eşya ve takıların işlemesinde de kullanılabilmektedir. Diğer adıyla Granat taşı vazo ve ahşap ev eşyası ve benzer ev aksesuarlarının işlemesinde de kullanılmaktadır. Süs eşyası olma özelliğinin yanı sıra insan sağlığına da çok fazla faydası bulunmaktadır.
Lal taşı sıcak renkleri ile dikkat çeker ve her ne kadar çeşitli renklerde bulunsa da asıl rengi koyu kırmızıdır. Lal taşının genellikle koyu kırmızı türü erkek, açık kırmızı türü ise dişidir.
Lal taşı mücevher dünyasında yarı değerli taş grubunda ele alınır. Bu sebeple uygun fiyatlarla da lal taşı bulunabilmektedir. Lal taşı kadınlar için takı, aksesuar ve süs objesi olarak değerlendirilirken, erkeklerde çoğunlukla tesbih olarak kullanılır. Lal taşı fiyatı ebat ve işçiliğine göre ve birlikte kullanıldığı ve konumlandığı madene göre değişir.