Michigan Üniversitesi ile IBM ortaklığı sonucu geliştirilen bir bilgisayar dünyanın en küçük bilgisayarını üretme yarışmasında kısa bir aradan sonra yeniden birinci oldu.
Bilgisayar denince akıllara ilk gelen şirketlerden biri olan IBM ile ortak bir çalışma yürüten Michigan Üniversitesi, dünyanın en küçük bilgisayarını geliştirme yarışmasına katıldı ve birincilik elde etti. 2014 yılında Michigan Micro Mote adı verilen 2x2x4 mm boyutlarına sahip olan mini bilgisayar üreten üniversite, elektrik kesintileri yaşansa bile hafızasında kalan verileri koruyabilme özelliğine sahip en küçük bilgisayar üretmişti. IBM tarafından şubat ayında 1×1 mm boyutuna sahip olan mikro çipe sığdırılan transistörlerle daha küçük bir bilgisayar üretmeyi başardı.
IBM tarafından yapılan bu mikro çip sonrasında altta kalmak istemeyen Michigan Üniversitesi mühendisleri tarafından yeni bir bilgisayar daha tasarlandı. Tasarlanan yeni bilgisayarın boyutu oldukça küçük.
Ancak IBM ve Michigan Üniversitesi tarafından üretilen bu iki mikro cihaz konusunda bilgisayar adlandırması yapmak için henüz fikir birliği sağlanmış değil. Geliştirilen bu yeni cihazlar kapatıldığı anda sahip olduğu veriler siliniyor kayıt altına alınamıyor.
Geliştirilen bu projede görev alan Michigan Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisi Profesörü David Blaauw tarafından verilen demeçte ” Bunların bilgisayar olarak adlandırılması konusunda emin değiliz. Gerekli olan minimum fonksiyonlara sahip olup olmadıkları konusunda farklı düşünceler var.” şeklinde açıklama yaptı.
Bilgisayar olup olmama konusunda şu an için fikir birliği sağlanmamış olsa da gelişen teknoloji dünyasında nano çipler için güzel bir adım atıldığı konusunda fikir birliği sağlanabilir.