Gelişen nüfus ve hareketlilikle birlikte, Orta Doğu ve Güney Asya’nın gatebil sporu haline gelen deve güreşi, iki erkek deve arasında çekişme ve güç gösterisinin gerçekleştiği etkin bir spordur. Üstelik, bu tür etkinlikler genellikle festivaller ya da özel etkinlikler sırasında düzenlense de, bölge halkı arasında popüler bir eğlence biçimi haline de gelmiştir. Develer, genellikle rekabetçi hayvanlar oldukları için bu tür etkinlikler, onların doğal davranışlarını teşvik etmektedir.
Deve güreşi geleneği, 19. yüzyılın başlarına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. İzmir yönünden gelen kervanlar, İncirliova ilçesinin eski adıyla bilinen Karapınar’da mola verir ve burada konaklardı. Bu molalarda, yük taşımayan ve boşta olan develer birbirleriyle oynamaya başlardı. Deve sahipleri, bu etkinliği fark ederek zamanla develerin bu oyunlarını güreş halinde organize etmeye başladılar ve bu oyunları bir gelenek haline getirdiler. Deve güreşi geleneği genellikle yörük kültürüyle ilişkilendirilir ve hala farklı yaş gruplarındaki insanlar tarafından sürdürülmektedir. Bu tür güreşler genellikle festival ve özel etkinlikler sırasında gerçekleştirilir ve halkın bir araya gelmesini sağlar.
Devecilik kültürünün eskisi gibi yaygın olmadığını söyleyen Atik, “Bu kültürün yok olmasını biz istemiyoruz. İnsanlardan bu kültüre biraz daha ilgi göstermesini bekliyoruz.” Denmesiyle beraber, bu spor, yörük kültüründen tarih boyunca gelen bir parça olarak öne çıkmaktadır. Bu kültüre ait olan gelenekler arasında özelde deve güreşi yer alsa da, bu etkinliğin bırakılmasına dair bir bakış açısı geliştirilmektedir.
Marmara’dan Akdeniz’e uzanan köklü bir gelenek olarak bilinen deve güreşi etkinliklerinin, bu bölgelerin ve kültürlerin içinde taşıdığı derin anlam ve uzun tarihsel geçmişi, bu spora halkın gösterdiği ilginin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Deve güreşi, sahnelediği gösterilerin yanı sıra, o bölgelere ait bu güreşi geleneksel olarak sürdürme çabasını da taşıyor.