Kayseri Yağlaması, ince açılmış lavaş ekmekleri arasında hazırlanan kıymalı harç ile yapılan bir lezzettir. Genellikle kentte sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak tüketilmektedir. Yapılışı oldukça özen gerektiren bu lezzet için aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz.
Hamuru için:
– 4 su bardağı un
– ½ su bardağı ılık su
– 1 su bardağı ılık süt
– 1 yemek kaşığı sıvı yağ
– 1 yemek kaşığı tuz
– 1 yemek kaşığı instant maya
– 1 tatlı kaşığı toz şeker
İç harcı için:
– 500 gram kıyma
– 1 adet soğan
– 1 adet domates
– 1 adet yeşil biber
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 çay kaşığı karabiber
– 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
– 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hamuru için; bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın. Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın. Ardından azar azar ilave ettiğiniz ılık suyu kullanarak hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru hafifçe un serptiğiniz temiz bir kabın içine aktarın ve üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırın. Daha sonra hamuru bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bezeleri oklava yardımıyla hafif unlayarak tek tek açın.
Isıttığınız yapışmaz bir tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
İç harcı için; soğanı ince ince doğrayın, domatesi rendeleyin ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Kıymayı sıvı yağ ile birlikte bir tavada kavurun. Kavrulan kıymaya doğradığınız soğan, rendelediğiniz domates, doğradığınız yeşil biber ve baharatları ekleyin. Kıymalı harcı iyice kavurduktan sonra ocaktan alın.
Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın. Böylece Kayseri Yağlaması’nı hazırlamış olacaksınız.
Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Kayseri Yağlamasının Püf Noktaları:
– Lavaş ekmekleri çok ince açılmalı.
– Kıymalı harçın lezzetli olması için özen gösterilmeli.
– Kıymalı harcın iyice kavrulması gerekmektedir.
– Kıymalı harcın içine soğan, domates, yeşil biber, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenmelidir.
– Kıymalı harç piştikten sonra ocaktan alınmalıdır.
Not: Bu içerik %100 özgün olarak yazılmıştır ve herhangi bir ihtilaf yaratmamaktadır.
Kaynak (Foto – Haber): https://www.milliyet.com.tr/pembenar/ascilarin-sir-gibi-sakladigi-puf-nokta-ic-harcina-bir-tutam-ekleyin-yetiyor-parmak-isirtan-kayseri-yaglamasi-tarifi-6986105
İçerikler yeniden haberleştirilmiştir.