Apple, cihazlarındaki malzemeleri geri dönüştürülerek yeniden kullanma planlarıyla daha sürdürülebilir bir gelecek için yatırım yapmayı hedeflemektedir. Şirket, 2025 yılına kadar pillerde tamamen geri dönüştürülmüş kobalt kullanmayı planlıyor ve aynı tarihe kadar cihazlarında mıknatısları tamamen geri dönüştürülmüş nadir toprak elementlerinden yapılmış olacak. Ayrıca, Apple tarafından tasarlanan devre kartlarında tamamen geri dönüştürülmüş kalay lehim ve altın kaplama kullanılacak.
Yıllardır teknoloji endüstrisi, madencilik faaliyetleri nedeniyle insanlar ve çevre üzerinde olumsuz etkisi nedeniyle eleştirilere maruz kalmaktadır. Apple ve diğer şirketler ise özellikle kobalt temini ile ilgili insan hakları ihlalleri iddialarıyla mücadele ediyor. Amnesty International ve Sky News’in yaptığı araştırmalar, çocukların tehlikeli koşullar altında kobalt çıkardığını ve bu kobaltın büyük ihtimalle Apple ürünleri ve diğer elektronik cihazlarda kullanıldığını göstermiştir. Ancak Apple, birincil mineralleri sorumlu bir şekilde temin ediyor ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt madenciliği ile ilgili olarak sürekli olarak kendini ve endüstri için çıtayı yükseltmeye çalışıyor.
Apple, ürünlerindeki malzemelerin daha fazla geri kullanımını sağlayacak yöntemler üzerinde çalışmak için ABD Teksas’taki Malzeme Geri Kazanım Laboratuvarı ile iş birliği içinde çalışmaktadır. Şirket, 2018’de iPhone geri dönüşüm robotu Daisy’i tanıtmıştı ve o zamandan beri Daisy, yaklaşık 11.000 kilogram kobalt geri kazandı. Ayrıca robot, geleneksel elektronik geri dönüşüm süreçlerinde kaybolacak nadir toprak elementlerini de geri kazanabiliyor.
Apple, geçen yıl ürünlerinde kullanılan kobaltın yüzde 25’inin geri dönüştürülmüş malzemelerden geldiğini belirtti. Ürünlerindeki nadir toprak elementlerinin oranı da 2021’den 2022’ye kadar yüzde 45’ten yüzde 73’e yükseldi. Ayrıca, Apple altınla ilgili spesifik rakamlar paylaşmasa da, iPhone 13’ün ana mantık kartından iPhone 14 ve diğer ürünlerindeki daha fazla bileşene kadar geri dönüştürülmüş değerli metal kullanımını genişlettiğini açıkladı.
Geri dönüşüm, dünya çapında büyüyen bir sorun olan elektronik atıkların birikmesine katkıda bulunmaktadır. Ancak geri dönüşüm, bir cihazın üretimi ve sonunda atılması ile ilgili sorunların tamamına çözüm değildir. Özellikle cihazların onarımını kolaylaştırarak daha uzun süre kullanılmasını sağlamak da önemlidir.
Apple’ın geri dönüşüme yönelik adımları, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir başlangıçtır. Diğer teknoloji şirketlerinin de benzer atılımlar yapması ve tüm endüstrinin daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir. Cihazların daha uzun süre kullanılması ve onarılması kolaylaştırılarak atık miktarının azaltılması ve doğal kaynakların daha bilinçli kullanılması, hem çevre hem de insanlar için daha iyi bir geleceği mümkün kılacaktır. Apple’ın geri dönüşüm konusundaki kararlılığı ve hedefleri, sektörde sürdürülebilirlik ve etik sorumluluk konularında bir örnek teşkil etmektedir.