İleri ki yaşların en büyük problemlerinden biri olan Alzheimer Hastalığı hakkında yapılan araştırmalar ve incelemeler sonunda bu hastalığın erken evrelerinde hastalığa tanı koymak mümkün olabilecek. Detaylar haberimizde
Alzheimer hastalığı; hafıza kaybı ve bilişsel gerilemelere yol açan bir beyin hasarı olarak tanımlanabilir. Hastalığın bilinen semptomlarının yaklaşık iki yıl öncesinden itibaren, beyinde bir takım plaklar ve proteinler birikmeye başlıyor. Uzmanlar; bu fazla maddeleri retina üzerinden gözlemleyerek, risk altında olan bireylerin daha erken sürede teşhis edilebileceğini düşünüyorlar. Doktor Bliss E. O’Bryhim “Araştırmadan beklentimiz, beyinde Alzheimer’ın gelişmesine neden olacak olan anormal proteinlerin biriktiğini daha erken fark etmektir.” diye açıklıyor.

Yapılan yeni araştırmalar sonucu bu hastalığın belirtilerini göz tarama cihazları ile teşhis etmek artık mümkün . Önceden yapılan test ve yöntemlerin pahalı , ayrıca zor olması nedeniyle bu yöntemin kısa sürede kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Profesör doktor Rjendra S. Apte ” Retina ve merkezi sinir sistemi birbirine bağlıdır ve beyindeki değişiklikler retinadaki hücrelere yansıyabilir. Her birimizin, görüşümüzden sorumlu olan retinalarımızın merkezinde, kan damarlarından yoksun küçük bir alan var. Klinik öncesi Alzheimer hastalığı olan kişilerde kan damarlarından yoksun bu bölgenin önemli ölçüde genişlemiş olduğunu gördük.” dedi.
Bu keşif sayesinde Alzheimer Hastalığı’nın etkilerini en aza indirmek artık mümkün olacak.